Na een lange tijd rijden in de outback van South Australia kwamen we uit bij het dorpje Coober Pedy. Het ligt in the middle of nowhere. Op dit plekje waren een aantal goudzoekers opzoek naar het kostbare goud maar vonden niks. Wat ze wel vonden was opaal. Sindsdien word 80% van het opaal op de wereld in dit kleine dorpje gevonden.
In Coober Pedy is het behoorlijk warm en daarom leven de meeste mensen onder de grond in uitgehakte stukken rots. Zo leefde er ook een krokodillen jager, crocodile Harry in een van deze grotten. Hij leeft niet meer maar je mag in zijn huis kijken wat vol hangt met gekke kunst en voorwerpen. Rare plek. Natuurlijk zijn we ook de mijnen in geweest om te kijken hoe ze vroeger de opaal uit de grond haalde en hoe het tegenwoordig wordt gedaan. Opaal is heel kostbaar maar ik had het idee dat de mensen er niet echt rijk van worden, het stadje is een beetje een rommelig gebeuren.
Overal waar je ook rijdt en loopt zie je hopen steen liggen waar ze hebben gezocht naar opaal wat een soort maanlandschap idee geeft. Er staan ook overal borden dat je goed moet opletten waar je loopt omdat er nog wel eens mensen in een verlaten mijn vallen tijdens het zoeker naar opaal of het maken van een foto. Wij hebben de hitte en de vliegen (overal waar je loopt heb je een zwerm vliegen om je heen en ze zitten graag op je gezicht wat uitermate irritant is) weer overleefd en zijn verder getrokken.